Circulaire inkopen stijgen naar 100 miljoen

[Algemeen nieuws]

Ondernemend Nederland bereikte eind juni een groene mijlpijl: in drie jaar tijd kochten bedrijven en overheid voor meer dan 100 miljoen euro circulair in volgens MVO Nederland. De essentie van circulair inkopen is dat de inkopende partij producten, onderdelen of grondstroffen inkoopt, die door de producent aan het einde van de levensduur worden gerecycled. Wij spelen al geruime tijd in op deze ontwikkeling met het cradle to cradle systeem Green Circle. Bedrijven en overheden die kiezen voor onze hoogwaardige systeemplafonds, verzekeren wij zwart op wit dat deze maximaal milieuvriendelijk worden gerecycled.

Circulair inkopen, wat betekent dat?

Een circulair product wordt aan het eind van zijn levensduur volledig gerecycled om te dienen als grondstof van nieuwe producten. Om dit mogelijk te maken wordt op voorhand al over de samenstelling, productiemethode en het ontwerp nagedacht. De producent neemt daarbij de verantwoordelijkheid om zijn product op duurzaam wijze te creëren.

Circulair inkopen OWA Circulair inkopen systeemplafonds

Circulaire economie trekt aan

Dat de circulaire economie aantrekt is een zeer goede ontwikkeling, maar niet verwonderlijk. “Circulair inkopen haalt verspilling uit de keten, staat voor waarde behoud en levert financiële voordelen op,” vertelt programmamanager Michel Schuurman van MVO Nederland. Zo draagt bijvoorbeeld de Rijksoverheid bij aan de ambitie om de Nederlandse economie in 2050 circulair te laten zijn: het wil 100.000 werkplekken de komende drie jaar van circulair kantoormeubilair voorzien. Een maatregel die tegelijk kostenbesparend is. De circulaire inkoop van meer dan 100 miljoen euro komt op conto van zo’n 80 circulaire inkooppilots. Andere voorbeelden daarvan zijn:

  • Het 100% circulair inkoopbeleid van de Gemeente Wageningen
  • Het retoursysteem van Landal Greenparks, Auping en Van Gansewinkel voor afgeschreven bedden en matrassen
  • Het circulair inkopen van 40% van de bedrijfskleding door Alliander, Dura Vermeer en TBI

Brillianto Stadhuis Assen

Ecologisch verantwoorde systeemplafonds

Uit deze ontwikkeling blijkt dat bedrijven steeds duurzamer te werk gaan. Ook OWA investeert al geruime tijd in duurzaam en milieuvriendelijk produceren. Zo zijn alle plafondsystemen van OWA voorzien van het label ‘Der Blaue Engel’: een bewijs dat de productie op een milieuvriendelijke wijze gebeurt en dat een gezond binnenklimaat is gewaarborgd.

Bovendien ontwikkelde OWA een eigen cradle to cradle systeem genaamd Green Circle. Hierbij worden oude plafondpanelen opgehaald en naar de fabriek in Amorbach gebracht. Daar worden ze volledig hergebruikt voor de productie van nieuwe hoogwaardige plafondpanelen. Lees hier hoe u een steentje kan bijdragen aan het milieu met uw oude plafondpanelen.

De cirkel rond

Onlangs werd Ben de Sain, Marketing Director van OWA in Duitsland geïnterviewd door Architonic.com. Het toonaangevende platform voor architectuur en design, met jaarlijks 16 miljoen bezoekers, was geïnteresseerd in het nieuwe cradle to cradle concept van OWA: Green Circle. OWA haalt met Green Circle oude plafondpanelen op om deze volledig te recyclen tot nieuwe producten. In dit nieuwsbericht delen we de belangrijkste informatie uit het omvangrijke artikel.

Voorafgaand aan de presentatie van Green Circle in november 2015, is anderhalf jaar aan voorbereidingstijd in gestoken om het concept volledig vorm te geven. Het concept is ontstaan na gesprekken met architecten en hun klanten. De theorie achter het recycling concept nam al snel vaste vormen aan toen de verschillende afdelingen en het bedrijfsmanagement betrokken werden. Belangrijk was het integreren van het concept in de bestaande workflow. OWA hoefde echter niet van voor af aan te beginnen. Het herwinnen van afvalproducten en beschadigde of geretourneerde producten is namelijk een vanzelfsprekendheid sinds de oprichting van het bedrijf.

Het gaat nu echter om veel grotere hoeveelheden materiaal. Met trots vertelt Ben de Sain, hoofd marketing van OWA, dat de capaciteit van de bestaande recycling fabriek is toegenomen conform de verwachte hoeveelheden: “het doel voor de korte termijn is om in 2016 één miljoen vierkante meters plafondpaneel te recyclen. Daar was een flinke investering voor nodig.” Maar daar blijft het niet bij. “Op lange termijn willen we drie miljoen vierkante meter per jaar recyclen. Het gaat daarbij om plafondpanelen uit Duitsland en omringende landen zoals Nederland”.

Ceiling tiles recyclingCeiling tiles pulp

Green Circle is voordelig voor afbouwers omdat de kosten vaak lager zijn dan de afvoerkosten. “De klant kan bij ons aangeven dat ze het gebruikte materiaal door ons willen laten ophalen.” vertelt Ben de Sain. “Wij vragen vervolgens om de basisinformatie; of de OWA panelen na oktober 1997 geproduceerd zijn, om hoeveel vierkante meter panelen het gaat en of de panelen netjes, droog en op de begane grond op pallets gezet kunnen worden. Als de antwoorden positief zijn dan treedt het proces in werking.”

U kunt het hele artikel op Architonic vinden. Ontdek daarnaast hoe u uw project en de wereld een beetje groener kan maken. Benieuwd naar wat Green Circle voor u betekent? Lees dan meer over de voordelen van Green Circle voor u als architect of afbouwer.

Duurzaamheidskeurmerk van het Duits instituut voor Duurzaamheid en Economie

Duurzaamheidscertificaat Duits Instituut voor Duurzaamheid & Economie
OWA heeft een duurzaamheidskeurmerk van het Duits instituut voor Duurzaamheid en Economie (Deutsche Institut für Nachhaltigkeit & Ökonomie ) ontvangen. Het keurmerk ‘Gesicherte Nachhaltigkeit’ (ofwel: Gewaarborgde Duurzaamheid) wordt toegekend aan bedrijven die hun productieproces dermate duurzaam hebben ingericht, dat volgende generaties verzekerd zijn van een duurzame toekomst.

Het keurmerk wordt gegeven aan bedrijven die efficiënt omspringen met energie, materiaal en kosten. Ook moet er gebruik worden gemaakt van recyclebare en gerecyclede materialen. Bovendien gelden er criteria rondom een goede en gezonde werkomgeving. OWA is op al deze fronten glansrijk door de test gekomen.

Het keurmerk is toegekend omdat OWA:

–              Werkt met 100% recyclebaar materiaal

–              Energie- en waterbesparend produceert en uitstoot vermindert

–              Grondstoffen regionaal transporteert

–              Gezondheid en welzijn verbetert met haar akoestische plafondpanelen

–              De strengste richtlijnen van duurzaamheid, milieu- en klimaatbescherming vervult.

OWA investeert voortdurend in duurzame en milieuvriendelijke producten en diensten. Het meest recente voorbeeld is OWA Green Circle, een cradle to cradle service waarmee afbouwers en architecten duurzaam te werk kunnen gaan. Ontdek wat u kunt doen om uw project en de wereld een beetje groener te maken.

 

Heeft u vragen over het duurzaamheidskeurmerk? Neem contact op met Ilona Hirsch via +49 93 73-2 01-2 45 of ilona.hirsch(at)owa(dot)de.