Circulaire inkopen stijgen naar 100 miljoen

[Algemeen nieuws]

Ondernemend Nederland bereikte eind juni een groene mijlpijl: in drie jaar tijd kochten bedrijven en overheid voor meer dan 100 miljoen euro circulair in volgens MVO Nederland. De essentie van circulair inkopen is dat de inkopende partij producten, onderdelen of grondstroffen inkoopt, die door de producent aan het einde van de levensduur worden gerecycled. Wij spelen al geruime tijd in op deze ontwikkeling met het cradle to cradle systeem Green Circle. Bedrijven en overheden die kiezen voor onze hoogwaardige systeemplafonds, verzekeren wij zwart op wit dat deze maximaal milieuvriendelijk worden gerecycled.

Circulair inkopen, wat betekent dat?

Een circulair product wordt aan het eind van zijn levensduur volledig gerecycled om te dienen als grondstof van nieuwe producten. Om dit mogelijk te maken wordt op voorhand al over de samenstelling, productiemethode en het ontwerp nagedacht. De producent neemt daarbij de verantwoordelijkheid om zijn product op duurzaam wijze te creëren.

Circulair inkopen OWA Circulair inkopen systeemplafonds

Circulaire economie trekt aan

Dat de circulaire economie aantrekt is een zeer goede ontwikkeling, maar niet verwonderlijk. “Circulair inkopen haalt verspilling uit de keten, staat voor waarde behoud en levert financiële voordelen op,” vertelt programmamanager Michel Schuurman van MVO Nederland. Zo draagt bijvoorbeeld de Rijksoverheid bij aan de ambitie om de Nederlandse economie in 2050 circulair te laten zijn: het wil 100.000 werkplekken de komende drie jaar van circulair kantoormeubilair voorzien. Een maatregel die tegelijk kostenbesparend is. De circulaire inkoop van meer dan 100 miljoen euro komt op conto van zo’n 80 circulaire inkooppilots. Andere voorbeelden daarvan zijn:

  • Het 100% circulair inkoopbeleid van de Gemeente Wageningen
  • Het retoursysteem van Landal Greenparks, Auping en Van Gansewinkel voor afgeschreven bedden en matrassen
  • Het circulair inkopen van 40% van de bedrijfskleding door Alliander, Dura Vermeer en TBI

Brillianto Stadhuis Assen

Ecologisch verantwoorde systeemplafonds

Uit deze ontwikkeling blijkt dat bedrijven steeds duurzamer te werk gaan. Ook OWA investeert al geruime tijd in duurzaam en milieuvriendelijk produceren. Zo zijn alle plafondsystemen van OWA voorzien van het label ‘Der Blaue Engel’: een bewijs dat de productie op een milieuvriendelijke wijze gebeurt en dat een gezond binnenklimaat is gewaarborgd.

Bovendien ontwikkelde OWA een eigen cradle to cradle systeem genaamd Green Circle. Hierbij worden oude plafondpanelen opgehaald en naar de fabriek in Amorbach gebracht. Daar worden ze volledig hergebruikt voor de productie van nieuwe hoogwaardige plafondpanelen. Lees hier hoe u een steentje kan bijdragen aan het milieu met uw oude plafondpanelen.