De cirkel rond

Onlangs werd Ben de Sain, Marketing Director van OWA in Duitsland geïnterviewd door Architonic.com. Het toonaangevende platform voor architectuur en design, met jaarlijks 16 miljoen bezoekers, was geïnteresseerd in het nieuwe cradle to cradle concept van OWA: Green Circle. OWA haalt met Green Circle oude plafondpanelen op om deze volledig te recyclen tot nieuwe producten. In dit nieuwsbericht delen we de belangrijkste informatie uit het omvangrijke artikel.

Voorafgaand aan de presentatie van Green Circle in november 2015, is anderhalf jaar aan voorbereidingstijd in gestoken om het concept volledig vorm te geven. Het concept is ontstaan na gesprekken met architecten en hun klanten. De theorie achter het recycling concept nam al snel vaste vormen aan toen de verschillende afdelingen en het bedrijfsmanagement betrokken werden. Belangrijk was het integreren van het concept in de bestaande workflow. OWA hoefde echter niet van voor af aan te beginnen. Het herwinnen van afvalproducten en beschadigde of geretourneerde producten is namelijk een vanzelfsprekendheid sinds de oprichting van het bedrijf.

Het gaat nu echter om veel grotere hoeveelheden materiaal. Met trots vertelt Ben de Sain, hoofd marketing van OWA, dat de capaciteit van de bestaande recycling fabriek is toegenomen conform de verwachte hoeveelheden: “het doel voor de korte termijn is om in 2016 één miljoen vierkante meters plafondpaneel te recyclen. Daar was een flinke investering voor nodig.” Maar daar blijft het niet bij. “Op lange termijn willen we drie miljoen vierkante meter per jaar recyclen. Het gaat daarbij om plafondpanelen uit Duitsland en omringende landen zoals Nederland”.

Ceiling tiles recyclingCeiling tiles pulp

Green Circle is voordelig voor afbouwers omdat de kosten vaak lager zijn dan de afvoerkosten. “De klant kan bij ons aangeven dat ze het gebruikte materiaal door ons willen laten ophalen.” vertelt Ben de Sain. “Wij vragen vervolgens om de basisinformatie; of de OWA panelen na oktober 1997 geproduceerd zijn, om hoeveel vierkante meter panelen het gaat en of de panelen netjes, droog en op de begane grond op pallets gezet kunnen worden. Als de antwoorden positief zijn dan treedt het proces in werking.”

U kunt het hele artikel op Architonic vinden. Ontdek daarnaast hoe u uw project en de wereld een beetje groener kan maken. Benieuwd naar wat Green Circle voor u betekent? Lees dan meer over de voordelen van Green Circle voor u als architect of afbouwer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *